lawendowa

lawendowa

poniedziałek, 2 marca 2015

Kapuśniak

Jeszcze godzinę temu świeciło piękne słońce a teraz ...mamy niezłą ulewę . Za oknami ciemno, szaro i ponuro nie wiem czy to śnieg czy deszcz tak pada....wiosno gdzie jesteś?
Mogę oko nacieszyć kolorowymi kwiatami zaglądając do kwiaciarni albo czytać wasze blogi :) Za to u mnie w kuchni pięknie pachnie...pysznym kapuśniaczkiem :) w sam raz na taką pogodę.
Wszystkie zupy ostatnio "przerabialiśmy " a tej dawno nie było więc chwila moment i zabrałam się do roboty.



1/5 kg kapusty kiszonej* porcja rosołowa (albo kości ze schabu)* boczek*
marchew*pietruszka *ziemniaki* cebula* sól* ziele angielskie* 
liście laurowe* pieprz kolorowy* kostka bulionu warzywnego* 
pieprz czarny mielony* natka pietruszki




   

   



Ugotować porcję rosołową (kość ze schabu) ,marchew, pietruszkę, ziele angielskie, pieprz ziarnisty i liście laurowe ok 40 min. Dodaj pokrojoną drobno kiszoną kapustę i gotuj przez ok 20-30 min ( ja po ugotowaniu kapusty smażę ją jeszcze chwilę na patelni z cebulką pokrojoną w kostkę oraz boczkiem albo kiełbaską na złoty kolor).
Następnie do garnka włóż pokrojone w kostkę ziemniaki, bulion oraz wszystkie składniki z patelni i gotuj przez ok 40 min. 
                                                           

                                                                                               Smacznego :-)