lawendowa

lawendowa

poniedziałek, 12 października 2015

Cannelloni w sosie beszamelowym

Polska wygrała! a ja cały wieczór w kuchni szalała :))) przyszli znajomi to przecież nie będą siedzieć głodni, więc zrobiłam przepyszne cannelloni z mięsem po pierzynką brokułowo-serową i żeby nie było mało to jeszcze w sosie beszamelowym ..talerze wyczyszczone ;)












Przepis :

-500g  mięsa mielonego

- opakowanie makaronu cannelloni

- 1 brokuł

- 30 dag sera żółtego

- 6 pieczarek (średnich)

-2 ząbki czosnku

- sól, pieprz


Sos beszamelowy:

-3 łyżki masła

- 3 łyżki mąki

-2 1/2 szkl mleka

-sól, pieprz

- gałka muszkatołowa

Gotujemy makaron i odstawiamy do wystygnięcia. Mięso podsmażamy na patelni, ścieramy na grubej tarce pieczarki i osobno dusimy chwilkę na małym ogniu. Do mięsa dodajemy czosnek potem pieczarki, doprawiamy solą i pieprzem.
Lekko parzymy brokuły (nie gotujemy ) Na grubej tarce ścieramy ser żółty.

Gotowy farsz nakładamy do cannelloni i układamy w dużym naczyniu żaroodpornym.
Na jedną warstwę nakładamy starty ser i brokuły następnie nakładamy drugą warstwę makaronu i powtarzamy.
 Beszamel - masło rozpuścić w garnku , dodać mąkę i mieszać dopóki nie zbrązowieje. Następnie dodać zimne mleko i energicznie mieszać.Gotować sos aż zgęstnieje. Doprawić pieprzem i solą oraz odrobiną gałki muszkatołowej.
Makaron zalać sosem i wstawić do piekarnika 200 stopni piec ok 35 min aż się zarumieni ser.

Smacznego!