lawendowa

lawendowa

środa, 25 listopada 2015

Żeberka duszone w kapuście

Cześć dziewczyny! U Was też już sypnęło śniegiem ?:) bo u mnie tak i chociaż nie było go dużo to przez moment zapragnęłam mieć w domu choinkę :) Jeszcze chwila i będzie bo czas tak szybko mija, że nie obejrzymy się jak zaświeci pierwsza gwiazdka, usiądziemy wszyscy do stołu i będziemy wspólnie cieszyć się tą chwilą :)
Ale na razie póki co trzeba myśleć o teraźniejszości i żyć wg grafiku, który musiałam sobie przygotować żeby nadążyć za własnym życiem.
Praca, obowiązki to oczywiście na pierwszym miejscu no bo nie może być inaczej ale w kuchni też muszę być i to się nigdy nie zmieni ;)

Dziś podam Wam przepis na żeberka duszone w kapuście.
 Przepis z bardzo starej książki ale jakże wyśmienite danie :)








- 30-40 dag żeberek
- kapusta
- 1 łyżka mąki
- mały koncentrat pomidorowy
- cebula (3-4 większe)
- sól, pieprz
- koperek

Żeberka pokroić równolegle na kawałki, liście sałaty oddzielić zagotować wodę (posoloną) i je zaparzyć ( zostawić wodę !)
Wyjąć liście żeby ostygły, wyciąć z nich kaczan. Następnie żeberka posolić, oprószyć pieprzem i zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu. Na pozostałym tłuszczu zrumienić cebulę, pokrojoną w krążki. Każdy kawałek żeberka posmarować koncentratem pomidorowym i nałożyć na niego trochę cebuli a następnie zawinąć ciasno w liść kapusty. Wszystkie żeberka włożyć ciasno do garnka (tylko jedną warstwę) i zalać połową wody z kapusty a potem uzupełniać jak się wygotuje. 
Dusić pod przykryciem do miękkości. Można na koniec zrobić zasmażkę. 


                                                                              
                                                                 Smacznego !