lawendowa

lawendowa

sobota, 23 stycznia 2016

Strogonow


Przepis na Strogonowa miałam podać Wam już wcześniej ale brakowało mi czasu i dopiero teraz mogę nadrobić zaległości :-)
Bardzo lubimy to danie i robimy je od czasu do czasu zwłaszcza gdy spodziewamy się znajomych. Jest trochę roboty , zwłaszcza przy krojeniu mięsa czy warzyw ale za to jak smakuje :) Zresztą czego byśmy nie robiły to trzeba czasem pokombinować ;)




                          Tu jeszcze dusi się mięso z warzywami..niestety nie zrobiłam zdjęcia                           jak wyglądał zagęszczony sos upss..wybaczcie ;)



 Przepis:



- 40 dag mięsa wołowego

- 2 cebule, papryka czerwona i zielona oraz papryczka chili

-20 dkg pieczarek

- 3-4 ogórki kiszone

- przecier pomidorowy

- liść laurowy, ziele angielskie

- sól, pieprz, ostra papryka

-2 łyżki śmietany

- 2 łyżki mąki


Mięso pokroić w paski , oprószyć solą, pieprzem i ostrą papryką smażyć na rumiany kolor. Cebulę  w prążki usmażyć a następnie dodać do mięsa i dusić na małym ogniu, Pieczarki pokroić w talarki, ogórki w kostkę, wszystko razem połączyć z mięsem dolać wody i dusić(dodać przyprawy).
Jak mięso będzie miękkie dodać mąkę ze śmietaną oraz przecier pomidorowy i zagęścić sos.Zagotować.