lawendowa

lawendowa

czwartek, 26 maja 2016

Na szparagi czas :)



Witam Was moje koleżanki:-) Dziś chciałabym Was poczęstować szparagami, bo jak wiadomo sezon na nie w pełni :)
Bardzo je lubimy nawet w tym roku pierwszy raz zjadła córka i też jej smakowały.
Tym razem zrobiłam szparagi zielone z sosem berneńskim, dobre są również z beszamelem.



Składniki :

- zielone szparagi

- 2 szalotki

- estragon

- pól kostki masła klarowanego

- 1/8 kubka białego wina

-  1/8 octu winnego (można zastąpić samym octem tylko podwoić porcję)

- 2 żółtka

- sól, pieprz


Wykonanie sosu:

 Do octu i wina dodajemy drobno posiekaną szalotkę , estragon oraz pieprz i sól. Całość gotujemy na wolnym ogniu aż zredukujemy większość płynu. Następnie przecedzamy na sitku i odciskamy płyn. Gotujemy wodę i w drugim naczyniu rozpuszczamy masło. Do miseczki dodajemy 1 żółtko na łyżkę stołową płynu  z gotowania, całość mieszamy i wstawiamy na garnek z parująca wodą i energicznie mieszamy. Gdy będzie puszyste dodajemy powoli masło i dalej ucieramy aż zgęstnieje.
Dodać na podgotowane wcześniej szparagi do naczynia żaroodpornego. Piec 20-25 min w 180 stopniach aż lekko sie zarumienią.






                         
                               Można podawać również z bułka tartą albo sadzonym jajkiem :-)





                                                                                     Pozdrawiam !

                                                                                             
                                                                                               Lawendowa :-)