lawendowa

lawendowa

środa, 15 czerwca 2016

Tarta z rabarbarem i bezą



Cześć Wszystkim :-) Nie spodziewałam się, że dzisiaj będę mogła tu zajrzeć ale obiecałam przepis więc oto i jestem ;)
Tarta jest przepyszna słodko-kwaśna  każdemu polecam!


Składniki na ciasto :

- 250 g maki pszennej

- 125 g masła

- 50 ml zimnego mleka

- 1 żółtko

- łyżka cukru pudru

- szczypta soli

- fasola (do obciążenia ciasta)

beza :

- 2 białka

- 100g cukru

- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

nadzienie :

- ok 700 g rabarbaru

- 5-10 łyżek cukru

- sok z cytryny do skropienia

Przygotowanie:

Do miski dać mąkę, cukier puder, sól i pokrojone masło. Wyrobić palcami aż powstaną takie okruszki (szybko idzie ;) Następnie dodaj żółtko i można zmiksować ale u mnie obyło się bez miksera.  Dodawaj stopniowo mleko aż ciasto zbije się w jedna całość. uformuj kulę, owiń w folię spożywcza i umieść w lodówce na ok. 30 min.

W tym czasie przygotuj nadzienie.. rabarbar pokrój na drobne kawałki, wrzuć do garnka, dosyp cukier , skrop cytryną i podsmażaj ok. 15 min aż zmięknie (nadmiar płynu odparuje)
Jeżeli jest taka potrzeba można dodać więcej cukru.

Piekarnik rozgrzej do temp. 180 stopni. Ciasto rozwałkuj i przełóż do formy ,ponakłuwaj widelcem.
Okryj je papierem do pieczenia i rozłóż fasolę. Piecz 15 min z obciążeniem a potem kolejne 15 bez fasoli do zarumienienia.
Pod koniec pieczenia ubij przygotowane białka na sztywno. dodawaj cukier i na koniec mąkę ziemn.
Temperatura 180 stopni na rumiany spod przełóż masę rabarbarową i na niej rozprowadź pianę z białek.
Piecz ok 20 min. Studź w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach ok 1.5 godz!









                                                                      Smacznego !